Renholdstjenester i private hjem må være offentlig godkjent

Nå må altså alle sjekke om renholderen er godkjent – enten vedkommende skal vaske et kontorlokale eller hjemme i et privat hjem. Vi i Royal Renhold jobber ikke mot privatmarkedet, men vi støtter opp om denne regelendringen. Dette sender et viktig signal om at vi ikke vil ha svart arbeid og skatteundragelser i renholdsbransjen – uansett om vi snakker bedriftsmarkedet eller privatmarkedet.

Godkjent renhold

Tidligere var det et unntak for privatpersoner å sjekke om den renholdsbedriften de kjøper renholdstjenester fra er offentlig godkjent. Men fra nå av må altså at forbrukere som kjøper hjelp til vask av huset først gå inn på Arbeidstilsynets nettsider for å forsikre seg om at virksomheten er registrert og godkjent i renholdregisteret. Dette gjelder også i de tilfeller hvor renholderen er organisert som et enkeltmannsforetak.

For at et renholdsfirma (AS eller enkeltmannsselskap) skal bli offentlig godkjent må det legge frem dokumentasjon på lønns- og arbeidsforhold for de ansatte, være registrert i bestemte offentlige registre og sørge for at renholdere i virksomheten har et HMS-kort.

Det er estimert at cirka 270.000 husstander kjøper renholdstjenester til hjemmet sitt. FAFO har på sin side anslått at 43 prosent av renholdstjenester i privatmarkedet kjøpes helt eller delvis svart. Dette understreker betydningen av at samfunnet sender et signal om at det ikke er greit å kjøpe renholdstjenester svart.

Oslo politidistrikt har egne direktiver for bøter, og de har uttalt at privatpersoner eller bedrifter i hovedstaden som bruker ulovlig vaskehjelp risikerer å få en bot på opp mot 50.000 kroner. Flere andre politidistrikter ser ut til å komme etter. Så da er det jo verdt å tenke seg om, og heller kjøpe renhold i hjemmet fra en godkjent renholdsbedrift.